Op 26 april 2021 werden de notulen van de ministerraad vrij gegeven, welke handelen over de toeslagenaffaire en de wijze, waarop het kabinet besloot om bepaalde informatie wel of niet vrij te geven.

Zoals te verwachten was, kwamen met name de oppositiepartijen al binnen zeer korte tijd met een reactie. Een reactie met een inhoud, die te verwachten was: er was sprake van een complot, van een misdaad. Het (al demissionaire ) zou moeten aftreden en de heer Wilders stuurde al een motie naar de kamer, waarin opgeroepen werd om aangifte tegen de regering te doen.

Maar was de inhoud nu echt zo schokkend? Ik lees het er niet in. Drie punten om eens nader te bekijken:
1) De regering vindt Kamerleden te kritisch.
Ja, dat stond erin. Overigens maar een heel klein deel van de ruim dertig pagina’s. Men klaagde, maar is dat niet logisch? Ga zelf maar eens na of ditzelfde niet gebeurt na een vergadering, waaraan jij deelgenomen hebt. Ook jij vindt het niet leuk, wanneer mensen het niet eens zijn met je voorstel. En zeker niet, wanneer iemand uit je eigen “kamp” zo kritisch is. Volkomen logisch toch. Net als het feit, dat jij dan toch ook gaat praten met die collega om te achterhalen, waarom hij/zij zo doet. En waarom hij/zij afwijkt van wat jullie gezamenlijk hebben afgesproken toen je aan die klus begon (regeerakkoord)
2) De regering had geen oog voor de gedupeerden van de toeslagenaffaire
Ik leest toch echt diverse malen, dat men (en met name staatssecretaris Snel) opmerkt, dat de gedupeerden geholpen moeten worden. Hij vraag daar steeds aandacht voor en dit wordt ook steeds door de rest van de regering beaamd.
En ja, we lezen in deze notulen niets over de wijze, waarop dat zou moeten. Maar, en en dat is mijn interpretatie, dat stond op dat moment niet op de agenda. Er waren nog geen concrete voorstellen hiervoor. Zoals ik het zie, ging het bij deze agendapunten vooral over wat en op welke wijze de regering informatie naar de kamer zou sturen.
3) Niet alle informatie wordt naar de kamer gestuurd
Naar mijn idee is dit stuk voor de discussie helemaal niet meer relevant. Hierover is de afgelopen tijd al veel vaker gesproken en zijn nadere besluiten genomen. De regering gaat meer naar de Tweede Kamer sturen>
Ik vind dat zelf overigens geen goed idee. Aan de totstandkoming van beleid gaat een heel proces aan vooraf, waarbij een probleem vanuit verschillende invalshoeken wordt bekeken. Er komen voorstellen, die later niet of in aangepaste vorm terugkomen. Naar mijn idee is dat hele proces niet relevant en misschien wel interessant voor de Kamerleden, maar dat mag er nooit toe leiden, dat ambtenaren, die proberen het voorbereidende werk zo goed mogelijk te doen, later op hun voorstellen, die het niet gehaald hebben in het totale denkproces , daarop worden aangesproken.
Ik kan dus het standpunt van de regering billijken.

Ik lees dus iets anders in deze notulen als meneer Wilders en mevrouw Marijnissen. Dat mag, maar ik wil aan deze twee en al hun collega’s vragen: “Kijk naar de feiten, vraag je af wat jij zou doen als je in die regering zat,” en handel niet zo, omdat blijkbaar op dit moment het enge doel lijkt te zijn: “Weg met Rutte”.