De rechter heeft vandaag uitgesproken, dat de marechaussee geen mensen mag uitzoeken voor een controle op basis van rad, etniciteit, huidskleur e.d. Op zich een goede zaak om niet te discrimineren, maar hoe mag men dan wel een keuze maken, wie men wil controleren?

Hebben mensen, die op een verkeerde manier ons land binnen willen komen, speciale kenmerken? Zie je het aan hun ogen? Oh nee, kan niet, want ik mag niet iemand uit de rij halen op grond van een kenmerk. Of zullen we elke 25e persoon in de rij eruit pikken voor een controle? Dat is op zich een mooi criterium, maar dan moet je ook dat kleine jongetje, dat vrolijk vlak voor zijn vader loopt, gaan controleren. Ik voorzie vooral een chos.

Ik ga er van uit, dat een marechaussee een getraind persoon is, die op grond van opleiding en ervaring in staat is om afwijkend gedrag te onderscheiden. Op basis daarvan moet iemand uit de rij gehaald worden, maar dan kan deze persoon best een kleurtje hebben. Op zich is dat zelfs niet zo vreemd, omdat de meeste mensen, die ons land binnen willen komen op een minder nette manier, vaak afkomstig zijn uit landen, waar men vaak een andere huidskleur heeft

Zouden rechters echt niet in staat zijn om eens de dagelijkse praktijk in hun vonnissen te betrekken?